Den gotiske romantikken

Her finn du informasjon om den gotiske romantikken

Den gotiske romanen er ein litterær sjanger, og hadde sitt opphav i England, ved forfattaren Horace Walpole. Han skreiv, i 1764, boka The Castle of Otranto. Sjangeren har utvikla seg til det som heiter ”nygotiske romaner”, og vert forbunde med det mørke, forskrekkande, og grufulle.

Det som er typisk for gotiske romaner er det overnaturlig, det mystiske, død, galskap, forbannelser, hjemsøkte bygninger og slott. Det er ofte der spillet forekommer, og handlingen foregår. Trekk fra romantikken er overdrivelsen av følelser og dramatikk.
Rota til sjangeren kom med boka The Castle of Otranto, som var skriven av Horace Walpole, under pseudonymet Willian Marshal.
Dette hadde lagt grunnlaget og påvirka mange forfattarar i seinare tid. Denne stilarten i litteraturen har og funne sin veg ut på gata og til folket. Goth var ein subkultur som oppstod på 80-talet, og ein skulle kle seg i svart, og vera kvit i huda. Overdådig sminke og klesstil var veldig inn. Denne overdrivelsen er noko ein kan hente ut frå romantikken. Gothere skulle gjerne interessere seg for middelalderhistorie, vampyrer og arkitektur frå middelalderen, og det som var aktuelt i romantikken.

CastleOtranto.png
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License